EkonomiManşetTurizm

İngiltere Pazarında Fazla Arz Endişeleri Artıyor

Savaşlar, çatışmalar ve jeopolitik gelişmeler nedeniyle, İngiltere’de turizm sektöründe arz fazlası endişeleri gittikçe artıyor.

Büyük tur operatörleri Jet2Holidays, TUI ve EasyJet Holidays’in kapasitelerini artırmalarının, büyük indirimlere yol açabileceği öne sürülüyor. Sunvil Holidays CEO’su Chris Wright, “Kapasite fazlası büyük bir endişe kaynağı” olduğunu belirtti.

Jet2holidays CEO’su Steve Heapy, planlanan kapasiteyi karşılayabileceklerine dair güvenini ifade etti, ancak “Orta Doğu ve Ukrayna’daki savaşın şiddetlenmesi veya büyük bir mali kriz ortaya çıkarsa, arz ile talep arasında dengesizlik olacaktır. Fiyatlar düşecektir” uyarısında bulundu.

TUI Birleşik Krallık ve İrlanda CEO’su Andrew Flintham, bu yılın rekabetçi bir dönem olduğunu belirtirken EasyJet CEO’su Johan Lundgren, arz ve talebin ne kadar dengeli olacağını görmek için beklemenin gerektiğini ifade etti.

Turizm Databank verilerine göre, 2023 yılında İngiltere’den Akdeniz ülkelerine yapılan yurtdışı seyahatler 100 milyonu aştı. İspanya, yüzde 37’lik payıyla listenin başında yer alırken İtalya, yüzde 12; Fransa ve Yunanistan ise sırasıyla yüzde 9,8’lik paylarla izledi. Portekiz ve Türkiye’nin payları ise sırasıyla yüzde 8,3 ve yüzde 8,9 oldu. Akdeniz dışında ise BAE öne çıktı.

Jet2, korunan yer sayısını 850 bin artırarak toplamda 6,7 milyona; TUI UK ise 5,9 milyona çıkardı. Marella Cruises’tan gelen teklif de eklenirse TUI’nin rakamı 6,2 milyona çıkıyor. Easyjet Holidays ise 2,2 milyona ulaştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu