Türkiye

Akkuyu’da İlk Reaktör 29 Ekim 2024’te Devreye Alınacak

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ilk reaktörünün devreye alınmasına ilişkin, "Önümüzdeki yıl inşallah Cumhuriyetimizin 101'inci yılı, '29 Ekim 2024' diye bir tarih hedefimiz var." dedi.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ilk reaktörünün devreye alınmasına ilişkin, “Önümüzdeki yıl inşallah Cumhuriyetimizin 101’inci yılı, ’29 Ekim 2024′ diye bir tarih hedefimiz var.” dedi.

Bayraktar, NTV’de Türkiye’nin enerji gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk reaktörünün faaliyete geçmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Bayraktar, “Hedef tarihimiz var. Önümüzdeki yıl inşallah Cumhuriyetimizin 101’inci yılı, ’29 Ekim 2024′ diye bir tarih hedefimiz var. Bunun için gece gündüz yaklaşık 30 bine yakın çalışan, taşeronlar, Rus şirketi yoğun bir şekilde çalışıyor. Ümit ediyorum önümüzdeki yıl bu hedefimizi gerçekleştirip, ilk reaktörü devreye alıp buradan elektrik üreterek, ülkemize ilk nükleer elektriği sunmuş olacağız, tedarik etmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, gelecek 30 yılda 20 bin megavatın üzerinde nükleer enerji kapasitesinin devreye alınmasının hedeflendiğinin altını çizerek, Akkuyu’dan sonra Sinop ve Trakya’ya yapılması planlanan nükleer santralleri faaliyete geçirmeyi planladıklarına işaret etti.

Trakya’ya kurulması hedeflenen NGS’ye ilişkin Çin ile yapılan müzakerelerde önemli aşamalar kaydedildiğini ve bazı noktalarda mutabık kalındığını aktaran Bayraktar, “Biz de bunu önümüzdeki birkaç yıl içinde artık bir anlaşmaya dönüştürmek istiyoruz. Şayet anlaşamazsak da artık bizim Türkiye olarak farklı bir alternatife yönelmemiz gerekiyor çünkü günün sonunda benim o toplam 20 bin megavatlık nükleer güce ulaşabilmem lazım.” dedi.

ABD ile Türkiye’nin enerji alanındaki iş birliği konularına değinen Bayraktar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki ABD ziyaretleri sırasında ABD’li yatırımcılar ve finans kuruluşlarına Türkiye’nin gelecek 5 yıl ve karbon nötr hedeflerini anlattıklarını anımsattı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu