ManşetÖzel HaberlerYaşamYazarlar

Yarattığınız Düzende “Burcular” Hep Suçlu!

Bir devlet çatısı altında yaşayıp da oradan oraya savrulan bu kadın, diri diri gömüldü, hortumla dövüldü, kandırıldı, tacize uğradı, evsiz sokaklarda kaldı… Devlet elini uzatmadı…

Burcu Kurt’un hikayesini tam 15 ay önce yazmıştım…

Burcu bugün apar topar Girne Limanı’ndan Mersin’e ihraç edildi.

1 yaşından beri Kıbrıs’ta yaşıyor, 33 yaşında.

Hikayesini acındırmadan yazmak istiyorum. Zira burada yaşananların müsebbibi devlettir; burayı yurt edinmiş, kimsesi olmayan, tanıdıkla iş yaptırmayı becerememiş bir insanın burada başına gelenlerin bir örneğidir Burcu…

Bir devlet çatısı altında yaşayıp da oradan oraya savrulan bu kadın, diri diri gömüldü, hortumla dövüldü, kandırıldı, taciz edildi, sömürüldü, evsiz sokaklarda kaldı…

Devlet elini uzatmadı…

23 Ocak 2023 yılında Burcu bu harabede yaşıyordu. Sağlığı da oldukça kötüydü…

Şimdi hayatında hiç görmediği, bilmediği, tanımadığı bir ülkeye bir şehre gönderiliyor, başına kim bilir neler gelecek? Cebinde 5 kuruşu yok..

“Abla yardım et” diye ağladığı ses kaydını kendisinden izin alıp yayınlıyorum. Haberin devamında dinleyeceksiniz.

Burcu’nun ailesi sezonluk işçi olarak Güzelyurt’a geldi 1990’da. Burcu 1 yaşındayken. Hiçbir kayıt yapmadan öylece yıllarca çalıştılar.

Burcu okumadı…

Genç yaşta 4 çocuk annesi oldu.  3’ü nikah kıymadan yaşadığı Kıbrıslı bir babadan; diğer çocuğu da resmi nikahlı Kıbrıslı bir adamdan.

Bu süreçte yine resmi kayıt yapmadı. 3 çocuğu SOS’te…

Diğer çocuğuna da babaannesi bakıyor.

Resmi nikahlı kocasıyla hurda hırsızlığından sabıkası var. Nedenleri anlatarak bu suçu temize çıkarmayacağım…

Burcu, Mersin’e gönderilirken gemide…

Evet, “suçluydu”, “cahildi”…

Tüm “cahiller” ölsün mü? İtilsin, kakılsın, dövülsün mü?

Ama kaydı yok!

Evet yok. Çünkü ülkede bir denetim bir düzen yok. Onlarca yıldır burada yaşayıp sömürülen “kayıtsız” insanların haklarını arayacakları bir kapı yok.

Bu kadın burada büyüdü…

15 ay önce durumunu yazdığımda İçişleri Bakanlığı gerekli adımları atacaktı.. Maalesef hiç bir şey yapılmamış.

2021’de çocukları olduğu için ihraç kararı durdurulmuştu; kararın kaldırılması için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyordu. Bu karar alınmadı.

Geçtiğimiz gece bir adam tarafından tacize uğradığı, dövüldüğü, tehdit edildiği ve son olarak da bıçak çekildiği için karakola gitti.

Polis, adını öğrenir öğrenmez “ihraç” kararını görünce şikayetini bile almadan kendisini hücreye aldı, sonraki gün de gemiye bindirip apar topar ihraç etti. Annesi, kardeşleri, çocukları hepsi geride kaldı.

“Abla ben ne yapacağım” deyip ağlayarak beni aradı.

Bakanlık müsteşarı, eski Bakan Ziya Öztürkler, avukatlar da dahil olmak üzere birçok insanı aradım. Ancak işlem yapılmıştı, yapacak bir şey yoktu.

Bu kadın Mersin’e gönderildi. Hiçbir bildiği tanıdığı yok orada. Parası pulu da yok. Yarına kadar orada sağ kalır mı bilmiyorum…

Ben de siz “vicdanlılar” gibi vicdanımla baş başayım, Burcu’yu kurtarabilir miyiz? Bilmiyorum

İhraç kararı kaldırılırsa buraya döndüğünde Sosyal Hizmetler’den bir görevlinin kendisini sığınma evine yerleştirmesi, psikolojik tedavi görmesi gerek. Ona iş verilmesi gerek. Çalışıp kendi ayakları üzerinde durmalı…

Sorun sadece Burcu’nun ihraç kararının kaldırılması değil!

NOT: Öte yandan buradaki diğer bir skandal da Burcu’nun kendisini kemerle dövdüğü ve bıçakla ölüm tehidinde bulunduğu yönündeki iddia ve şikayetinin polis tarafından dikkate alınmamsı. 

Burcu’nun hikayesi burada yazılı okumak isteyenler için…

Burcu’nun ihraç edilmeden 2 saat önce attığı ses kaydı…

YAZI/SELDA BEKTAŞ

Diğer Haberler

Başa dön tuşu