DünyaSağlık

Çinli Viroloğun Sözleri Dünyayı Bir Kez Daha Sarstı

Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs salgınında can kayıpları devam ederken, Çinli virolog Dr. Li-Meng Yan bir kez daha gündeme oturdu. Virüsün insan yapımı olduğu iddiasını ortaya atan ilk kişi olan ve ABD’ye kaçmak zorunda kalan Li-Meng Yan, dünyayı bir kez daha sözleriyle sarstı.

Dünya çapında 3,5 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan, 170 milyondan fazla insana bulaşan ve hala yayılmaya devam eden Kovid-19 virüsüyle ilgili olarak ortaya atılan teorilerin sonu gelmiyor. Bilim insanları bir yandan salgının bitirecek aşı ve ilaçlarla ilgili çalışırken bir yandan da koronavirüs benzeri salgınların bir kez daha hayatımıza girmemesi için virüsün kökenini ve ortaya çıkış noktasını tespit etmeye çalışıyor.

Wall Street Journal gündeme getirmişti

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ABD istihbaratının bir raporuna dayandırdığı 23 Mayıs’ta çıkan özel haberi, Kovid-19 salgınının ilk kaynağının Vuhan’daki laboratuvar olabileceğine ilişkin tartışmaları yeniden gündeme getirmişti. Haberde, ABD istihbaratının ilgili raporuna göre salgının kentte yayılmadan kısa süre önce Vuhan Laboratuvarı’nda çalışan 3 araştırmacının virüs ve mevsimsel grip belirtilerine benzer şikayetlerle hastalanıp hastaneye başvurduğu iddia edilmişti.

Bu haber gündeme bomba gibi düşünce ABD yönetimi hemen harekete geçmiş ve Joe Biden açıklama yaparak “İstihbarat Topluluğundan, bizi kesin bir sonuca daha da yakınlaştıracak bilgileri toplama ve analiz etme çabalarını iki katına çıkarmalarını ve bunu bana 90 gün içinde rapor etmelerini istedim.” ifadesini kullanmıştı.

 

Eski CDC direktörü: Ölüm tehditleri alıyorum

ABD eski CDC Direktörü, Kovid-19’un laboratuvar kaynaklı olduğunu dile getirdiği için ölüm tehditleri aldığını açıklamasıyla birlikte gözler bir kez daha Vuhan’a çevrildi. ABD eski Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü Robert Redfield, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının laboratuvar kaynaklı olduğu teorisini dile getirdiği için ölüm tehditleri aldığını belirtti. Vanity Fair’e yaptığı açıklamada Redfield, geçen yıl Kovid-19 virüsünün laboratuvar kaynaklı olduğu teorisini dile getirdiğinden dolayı bilim insanlarından şiddetli tepki gördüğünü kaydetti. Redfield, “O zamanlar başka bir hipotez önerdiğim için ölüm tehditleri aldım, dışlandım. Bunu politikacılardan bekliyordum ama bilim insanlarından değil.” ifadelerini kullandı.

 

Ölüm tehditlerinin bazılarının ırksal hassasiyetten kaynaklandığını aktaran Redfield, diğerlerinin ise ülkedeki ileri gelen bilim insanlarından geldiğini savundu Eski CDC Direktörü, Mart 2020’de CNN’e verdiği bir mülakatta, Çin’in Vuhan bölgesinde ortaya çıkan virüsün büyük ihtimalle laboratuvardan kaçtığını düşündüğünü dile getirerek “Laboratuvarda üzerinde çalışılan solunum yolu patojenlerinin bir laboratuvar çalışanını enfekte etmesi alışılmadık bir durum değil.” değerlendirmesini yapmıştı.

Dünya bir kez daha onu konuşuyor!

Kovid-19 ile ilgili ilk araştırmaları yaptığını söyleyen Çinli virolog Dr. Li-Meng Yan Eylül 2020’de Kovid-19’un insanlar tarafından laboratuvarda yapıldığını ve Çin hükümetinin tehlikelerini örtbas ettiğini iddia etmişti.

 

Ancak bu iddia başka bilim insanları tarafından doğrulanmamıştı. Hong Konglu bir bilim insanı olan Li-Meng Yan ABD’nin Fox News kanalına yaptığı açıklamada ülkesinden kaçmak zorunda kaldığını itiraf etmişti.

Ülkesinden kaçtıktan sonra virüsün insan yapımı olduğunu iddia eden ve bu konuda açıklamalar yapacağını söyleyen Yan, yayınlanan raporda Kovid-19’un laboratuvar ortamında başka virüslerin genetik materyalinin maniple edilerek oluşturulduğunu yazdı.

 

Kaynak: Hürriyet

Diğer Haberler

Başa dön tuşu