EkonomiManşetÖzel HaberlerYerel Haberler

Petrol Fiyatları Düşüşte! İndirim Gelecek Mi?

Küresel piyasalarda ham petrol fiyatları düşüşe geçti. Güney'de akaryakıt fiyatlarında indirime gidilirken, gözler KKTC'de...

ABD Merkez Bankası Fed yetkililerinin faizlerin yüksek kalacağı sinyali vermesi petrol fiyatlarında düşüşe neden oldu. Ham petrol ve uluslararası borsalardaki ürün fiyatlarındaki değişkenliğe bağlı olarak Türkiye’de bu gece yarısından itibaren benzine indirim bekleniyor. Güney Kıbrıs’ta ise 44 sentlink indirim 2 gün önce geldi. Peki, KKTC’de akaryakıt fiyatlarına indirim gelecek mi?

Uluslararası gelişmelerden etkilenen akaryakıt fiyatlarında değişkenlik sürüyor. Pekin hükümetinin geçen sene uygulanan katı virüs kısıtlamalarını yumuşatmasıyla petrol dün ralli yaptı. Bugün Şubat vadeli Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 0,4 düşerek 74,36 dolara gerilerken mart vadeli Brent petrolün varili yüzde 0,2 düşüşle 79,35’ten işlem gördü.

Ham petrol yıla zayıf başlangıç yaptı. Rusya’nın petrol ihracatında geçen hafta yaşanan hafif artış da petrolde aşağı yönlü trendi değiştirmedi.

KKTC’DE İNDİRİME GİDİLECEK Mİ?

KKTC’deki akaryakıt fiyatları 5 günde bir değerlendiriliyor. Hükümet son fiyat düzenlemesini 29 Aralık 2022 tarihinde yapmış, 95 ve 98 oktan benzinde 57 kuruş, euro dieselde 61 kuruş ve gaz yağında 42 kuruş artışa gitmişti. 6 Ocak’ta isim petrol fiyatlarında bir değişiklik olmamıştı.

Sektör kaynakları, küresel piyasalarda petrol fiyatlarında düşüş yaşansa da, Türk Lirası’nın döviz karşında değer kaybettiği, doların yükselişe geçtiği şu günlerde, akaryakıt fiyatlarında bir değişikliğe gidilmeyeceğini belirtiyor.

2022 Mart ayından bu yana yürürlükte olan akaryakıt fiyatlarının günlük belirlenmesi uygulamasına 8 Eylül 2022 itibarıyla son verilmişti. Fiyat değişimleri o tarihten bu yana 5 iş gününde bir olarak  gerçekleştiriliyor.  Üç aydır cuma günleri yapılan fiyat düzenlemesinin, 5 Aralık’ta alınan kararla perşembeleri yapılmasına karar verilmişti. Uygulama 13 Mart tarihine kadar devam edecek.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI…

En son fiyat düzenlemesi 29 Aralık 2022 tarihinde yapılmış, 95 ve 98 oktan

benzinde 57 kuruş, euro dieselde 61 kuruş ve gaz yağında 42 kuruş artışa gidilmişti.

Akaryakıt fiyatları şöyle:

95 oktan kurşunsuz benzin- 18,57 TL

98 oktan kurşunsuz benzin-18,88 TL

Euro Dizel 20,54 TL

Gaz yağı  20,27 TL

GÜNEY’DE İNDİRİM

Güney Kıbrıs’ta 95 oktan benzinin fiyatında, 8 Ocak tarihi itibarıyla litre başına 44 sentlik bir düşüş yaşandığı haber verildi. Fileleftheros gazetesi, 12 Temmuz 2022 tarihinde bir toplantı yaparak, litre başına 1,828 Euro’ya yükselen 95 oktan benzin fiyatında 8 Ocak tarihi itibarıyla litre başına 44 sentlik bir düşüş yaşandığını yazarken, dizel yakıt fiyatında 40 sent, kalorifer yakıtı fiyatında da 35 sentlik bir düşüş yaşandığını belirtti.

(Kıbrıslı Gazetesi Özel Haber)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu