GenelMagazinManşet

İç Mimar Sinem Denizer: Minimal Tarza Doğru Kayma Var

Ülkemizde uzun yıllardır bir çok başarılı işlere imza atan İçmimar Sinem Denizer, Kıbrıslı Gazetesine son zamanların en trend tasarımları ile ilgili bilgiler aktardı.

Bir mekanın tüm ihtiyaçlarını tespit edip, estetik değerleri de göz önünde bulundurarak, o mekanın işlevine uygun olacak şekilde düzenleyen içmimarlık, materyal çeşitliliğinin artması ile birlikte bir mekanın en önemli unsuru haline gelmiştir.

Yakın Doğu Üniversitesi İç Mimarlık bölümünden mezun olan Sinem Denizer, ülkemizin son yıllardaki popüler eğlence merkezi La Nouba’nın da yapımında büyük rol oynadı.

Denizer: Kendimizi Geliştirmek İçin Hep Bir Çabamız Vardı

   Yakın Doğu Üniversitesi İç Mimarlık Bölümüne 2004 senesinde başlayan Sinem Denizer, üniversite hayatının renkli geçtiğini söyledi. Güzel bir çevrelerinin olduğunu, öğretmenlerinin her birinin çok kıymetli olduğunu ve kimsenin o dönem bir birini rakip olarak görmediğini aktaran Denizer, “aramızda iyi ya da kötü yoktu. Kendimizi geliştirmek ve fayda sağlayabilmek için hep bir çabamız vardı. Herkes kendine özgüydü ve kişisel başarı peşindeydi buda ders ortamlarının daha keyifli geçmesini sağlıyordu.” dedi.

“Eskiden Malzeme ve Materyale Ulaşmakta Zorlanıyorduk”

İç Mimarlık mesleğinde 14. yılını geride bıraktığının altını çizen Denizer, hem keyifli hem de çok özveri isteyen bir meslek yaptıklarını ifade etti.

Zorlandığı ve çok yorulduğu günlerin de olduğunu, günün sonunda ortaya çıkan eserin kendisini etkilemesi nedeniyle o yorgunluğu unuttuğunu söyleyen Denizer, ülke şartlarında içmimarlık mesleğinin son 3 yılda daha kolay hale geldiğini ifade etti.

Denizer, gerek malzeme gerekse de kullanılan materyalleri bulma konusunda eskiden sıkıntılar yaşandığını fakat şu anda bunlara ulaşmanın daha kolay olduğunu ve şu anda işini daha keyifli yaptığının altını çizdi.

“Yapamayacağım Şeyi Yaparım Dememeliyiz”

Bir mekan veya alanı tasarlarken önce kullanış amacı ve gereksinimleri belirlediklerini ifade eden Denizer, “Mekanın her bölümü kullanılmalı ve yapılamayacak şeylerin taahhüdü karşı tarafa verilmemelidir. Mesleğimde en çok bunlara dikkat etmişimdir. Benim için vazgeçilmez olan şey, yanlış olduğunu bile bile bir uygulamanın doğru şekilde olmayışına göz yummaktır” şeklinde konuştu.

“Mekana Girer Girmez Kafamda Projeyi Hazırlamaya Başlarım”

Bir iç mekan dekorasyonunda en çok neye dikkat etmeliyiz sorusuna cevap veren Denizer, “Mekana girdiğiniz zaman o mekan size kendisiyle ilgili hikayeyi hemen yazdırır” dedi.

Bazen insanlar konuşurken kafasında o an projeyi tasarladığını kaydeden Denizer, mekana uygun tasarımın yapılamaması durumunda kimsenin mutlu olmayacağını ve içmimarlık hayatında en çok buna önem verdiğini kaydetti. Amaca uygun bir mekan tasarlamanın zor fakat keyifli olduğunu söyleyen Denizer, hayatında her zaman doğrudan şaşmadığını vurguladı.

“Yeni Ercan Havaalanı içerisindeki VIP Lounge Projesi İçinde de Yer Alıyorum”

Daha önce yaptığı işlerden ve projelerden de bahseden İç Mimar Sinem Denizer, bütün projelerin kendisi için keyifli olduğunu, tasarım ve uygulamasını birlikte sonlandırdığı projelerin keyfinin tarif edilemez olduğunu söyledi.

Yurt içi ve yurt dışında daha çok otel ve ofis projeleri hazırladıklarını, özellikle disko, bar ve restoran projelerinin çok keyifli ilerlediğinin altını çizdi.

Denizer, Yeni Ercan Havaalanı içerisinde yer alan “VIP Lounge” kısmının projelerini uyguladıklarını ve 14’üncü yılını doldurduğu mesleğinde yeni şeyler öğrendiklerini söyledi.

Bu projenin kendisini çok heyecanlandırdığının altını çizen Denizer, “Mesleğimizin çok yönlü olmasından dolayı tek bir konuya odaklanmak yerine çok yönlü düşünebilmeyi, kontrollü olmayı ve hakimiyeti kaybetmemeyi, kısacası sistemli ve sabırlı olmayı bana öğretti” şeklinde konuştu.

 

“Kendimizi İyi İfade Ettiğimiz Zaman İşin Doğru Sonuçlanması Kaçınılmazdır”

Çözüm ortaklarınızı nasıl seçiyorsunuz? sorusuna da cevap veren İç Mimar Sinem Denizer, “Bizi anlayacak ve isteklerimize cevap verebilecek, oturup birlikte tasarımımızı daha da geliştirebileceğimiz ve detaylara çözüm üretebileceğimiz kişi ve kuruluşlarla çalışıyoruz” dedi.

Kendilerini iyi ifade ettikleri zaman işin de doğru sonuçlanmasının kaçınılmaz olduğuna inandığını ifade eden Denizer, her iş ve işbirliklerinin geleceğe yapılmış bir yatırım olduğunu vurguladı.

 

“Çözüm Ortaklıkları Çok Önemli”

“İşi doğru yapabilen firma hem iç mimarı hem de ev sahibinin beklentisini daha iyi karşıladığından günün sonunda kaybeden olmuyor” diyen Denizer, bunun da daha az stres ve daha az şikayet demek olduğunu kaydetti.

Yılların verdiği deneyimle çalışıp çalışmayacakları firmaları da süzgeçten geçirdiklerini ifade eden Denizer, şu ana kadar böyle bir sorunla karşılaşmadığını, çalıştıkları profesyonellerle müşteriyi yormadan ve üzmeden projenin teslimlerini yaptıklarını kaydetti.

 

Yeni Mezun Bir İç Mimara Kariyeri İle İlgili Nasıl Bir Yol Çizmesini Önerirsiniz?

Öncelikle mutlaka 2 ile 5 sene arası şantiyede çalışmasını tavsiye ederim. Evet bir mekanı tasarlamak yeni bir dizayn yapmak çok eğlenceli olabilir. Fakat bunun bir alt yapısı olmalıdır. Pişme dediğimiz şey çok önemlidir. Bir tasarımın nasıl uygulanabileceğini bilirseniz bu size hem zaman hemde doğru bir uygulama yapmayı sağlayacaktır. Şantiye bilgisi olan iç mimar ve mimar arkadaşlarımın cok başarılı olduğunu deneyimledim. Benim tavsiyem önce şantiye sonra tasarım.

 

“Retro ve Minimal Tarza Doğru Kayma Var”

KKTC’de tasarım trendleri yurt dışına göre geriden geldiğini ifade eden Denizer, “Bizce bu durum iyi aslında; gelişmeleri önceden görüp özümseyerek, kendimize uyarlayarak trendlere hakim olabiliyoruz” dedi.

Ülkemizde Trend dediğiniz akımın çok hızlı değiştiğini ve devamlı olarak detayların da farklılık gösterdiğini ifade eden Denizer, genel olarak bulunulan dönem içerisinde sabit düşünceli kalmanın doğru olmadığını kaydetti.

Devamlı olarak araştırmalı ve gündemden kopmamanız gerektiğinin altını da çizen Denizer, “Olabildiğince kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. 2022-2023 yılında tasarımsal olarak ülkemiz çok yönlü bir hale gelecek. Hem retro hem de çok minimal tarza doğru bir kayma var. Azalmaya ve küçülmeye doğru gittiğimizi görüyorum. Küçüldükçe de daha az eşya daha ferah evler veya mekanlar ön planda olacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

Sinem Denizer’den Yeni İçmimarlara Tavsiyeler

  1. İlk önce diplomanızı alın ve bir şantiyede işe başlayın,
  2. Bir İçmimar olarak mesleğinize sahip çıkın.
    3. Deneyim kazanın, vizyonunuzu geliştirin, bol bol yurt dışına çıkın ve gözlem yapın,
    4. Pratik olun, uygulamayı iyi bilin. Siz işin nasıl uygulandığını bilin ki hem ekiplerinize hem de müşterilerinize anlatabilesiniz,
    5. Karsınızdaki kişiyi ve işi iyi anlayın ve projeyi iyi özümseyin,
    6. Kendi projenize bir sanat eseri gibi davranın,
    7. Doğru insanlarla iş ortaklığı kurun,
    8. Kendinize ve ortaya çıkardığınız işe inanın,
  3. Kendinize güvenin, yaptığınız hatalar çok büyük değilse korkmayın hata yapmaya devam edin bu size doğruyu ve deneyimi kazandıracaktır,
  4. Bu meslek yatarak başarı yakalayacağınız bir meslek değildir. Bazen savaşmanız bazen de tadını çıkarmanız gerekecek. Savaşmaya hazırsanız biz her zaman sizin arkanızdayız.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu