ManşetÖzel HaberlerSiyasetYerel Haberler

Talat’tan Kablo İle Elektrik Yorumu: Doğru Yaklaşım! Ancak…

KKTC 2’inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

 

KKTC 2’inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, gündemdeki konulara ilişkin Kıbrıslı Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Toplumda infial yaratan Din İşler Başkanı Ahmet Ünsal’ın açıklamalarına ilişkin, “Bu çağda, bu zamanda bu olmaz” yorumu yapan Talat, Türkiye’den kablo ile elektrik yaklaşımını da doğru bulduğunu açıkladı.  Ancak Talat doğru yaklaşımın “Enterkonnekte sistemi olacağının altını çizdi.

“BELLİ BİR TARİKATIN DÜŞÜNCESİNİ TAŞIYOR

KKTC 2’inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın gerici söylemlerine ilişkin sosyal medya hesabından bir dizi Tweet attı. Talat, bir paylaşımında, “Günlerdir ülkede bir infial yaşanıyor. Laik Kıbrıs Türküne dayatılmak istenen yaşam tarzına isyan ediliyor. Yıllar önce bile gerisin geriye Müftü gönderme tecrübesine sahip olan bu halk, söylenenler fikir özgürlüğü kapsamındadır denerek teskin edilemez” diyerek tepkisini ortaya koydu.

Konuyla ilgili Kıbrıslı Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Talat, Ünsal’ın yaklaşımın 1500 yıl önce kaldığına işaret ederek, “Bugün için bu çağda bu görüşler Taliban olur, IŞID olur. Taliban kabul edilebilir mi?” dedi.

Talat, “Kıbrıs Türk toplumunu tanımıyor. Türkiye’den getirilmiş. Belli bir tarikatın düşüncelerini taşıdığı için kendine göre yorumda bulunmuş” değerlendirmesi yaptı.

UYDURUK HADİSLER BU ARKADAŞA GÖRE SAHİH”

Daha önceki Din İşleri Başkanları’nı hatırlatan Talat şunları söyledi:

Düşünün bundan önceki Din İşleri Başkanlarını, medyada barışçıl yanlarıyla yer alıyorlardı. Başpiskoposla görüşmeler, Güney’le ara bölgede toplantılar…

Uzun bir süre Din İşleri Başkanı yoktu. Benim dönemimde bu görevi vekaleten yürüten Ahmet Yönlüler vardı. Onun istifasının ardından, çocukken bu ülkeye gelip de bütün yaşamı Kıbrıs’ta geçen; Kıbrıslı bir kadınla evlenen Yusuf Suiçmez geldi. Onun döneminde barışçıl çabalar yer aldı. Onu, Rum Ortodoks Kilisesi’ni çözümsüzlüğü köpürten pozisyondan çıkarma, uluslararası girişimlere olumlu yaklaşma gibi faaliyetlerde gördük.

Onun arkasından da Talip Atalay göreve getirildi. Türkiye’de bir üniversitede öğretim üyesiydi. Kıbrıslı değildi ancak bu toplumu tanıyordu. Ailesinin bir yarısı Kıbrıs’ta yaşıyordu ve sol kökenli bir aileden geliyordu.  Bunlar Kıbrıs’ı bilen insanlardı.  Barışçıydı ve hiçbir zaman da yaşam tarzına karışmadılar.

Arıklı’ya göre Ünsal’ın söyledikleri “uyduruk hadisler” ancak bu arkadaşa göre sahih hadisler…

“GETİRİLDİĞİ GİBİ GİDER…”

“Türkiye atadı, Türkiye alır” söylemini de yanlış bulan Talat, Türkiye’nin ‘ataması’ değil ‘önerisiyle’ bu göreve getirildiğine, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın imzasıyla atandığına dikkat çekti.  Talat, “Aynı yöntemle alınması lazım. Ama öncesinde Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın istifa etmesini istemesi lazım. İstifa etmezse de görevden alınması lazım” dedi.

TÜRKİYE’DEN KABLO İLE ELEKTRİK…

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın KKTC’ye yönelik “müjdeleri” arasında yer alan KKTC’ye kabloyla elektrik temin projesi de toplumda endişe ve rahatsızlık yarattı.

KKTC 2’inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesini siyaseten nasıl yorumluyorsunuz?” sorusuna “Doğru bir yaklaşım” dedi ve “Ancak” diye ekleyerek bu yorumunu şöyle açıkladı:

“Bizim kendimize özgü dengesizliklerimiz var. Makine bozulur… Güney’le enterkonnekteyiz. Bazen alırız, bazen alamayız. Bir de güneş enerjisi var. O da bir dengesizlik yapar. Türkiye sistemine enterkonnekte olmak, ki Türkiye’de Avrupa’ya enterkonnektedir. Bizim güneş sistemi ile üretimimiz belli bir noktaya geldiğinde, birleşik kablo usulü ile bizden akar, Türkiye’ye oradan da Avrupa’ya gider. Dolayısıyla tam stabilite oluşur. Onun için kablo ile elektrik önemlidir ama kablo ile enterkonnekte önemlidir.

“TEK TARAFLI BİZİM HİÇBİR İŞİMİZE YARAMAZ…”

“Benim ve Elektrik Mühendisleri Odası’nın endişesi, KKTC’yi bu sisteme dahil edebilmeniz için Avrupa Elektrik Enerji Ajansı’ndan izin almanız gerek. İzin verilmezse böyle bir sistem tek yönlü olur. Sanki AKSA’yi taşıdık Antalya’ya, orada üretir ve bize verir. Bu bizim hiçbir işimize yaramaz. Bu dengesizlikleri azaltmaz.”

Talat, tek yönlü elektrik alınmasının yaratacağı sorunlara da değinerek, “Rum tarafı KKTC ile enterkonnekte sistemde kalmaya devam eder mi?” diye sordu.

Rum tarafı ile elektriksel anlamda olumlu ilişki içinde olduğumuzu belirten Talat, “Onların da bizim de zafiyetlerimiz var. Biz o tarafla birleştiğimizde bizim güneş enerjisi üretiminden kaynaklanan dalgalanmalar dengelenir. Bunu da kaybederiz. Bu nedenle Türkiye ile enterkonnekte bir sistem kurulacaksa hiçbir sorun yok” dedi.

“ORADAKİ ARIZA BİZİ PERİŞAN EDER…”

Türkiye’den elektrik alımının çok büyük sıkıntılar doğuracağına işaret eden Talat, “Bir kere fiyatlar o şirket tarafından belirlenir. Burada istediğin kadar tepkide bulun, hiçbir şey olmaz. Devlet denetiminden tamamen çıkar. Orada olacak bir arıza burayı perişan eder. Tek bir artı olur, kirlilik Türkiye’de kalır. Bu Türkiye’den elektrik satın almak demektir ki ona gerek yoktur. Biz kendi sistemimizi burada kuralım” dedi.

Haber/ Selda Bektaş
Fotoğraf/Gürol Yardımcı

Diğer Haberler

Başa dön tuşu