ManşetRum BasınıYerel Haberler

Genç Müzisyen Hüseyin Kaya Uzunali

Haber: İsmet Davman

Genç yetenek Hüseyin Kaya Uzunali, müzisyenlik kariyerine eğitmenlik yaparak devam ediyor. Müziğe olan tutkusu 9 yaşında klasik gitar eğitimi alması ile başlayan Uzunali, eğitimini de müzik sektöründe tamamladı. Uzunali ile birlikte müzik kariyeri, gelecek planları ve hayatına dair keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

1- Hüseyin Kaya Uzunali kimdir? Ne iş yapar?

 

1994 yılında, Girne’de doğdum. 9 yaşında klasik gitar eğitimi almaya başladım. Keşfettikçe daha da ilgi duyduğum, hep daha iyisini yapmaya çalıştığım bu alanı, 16 yaşındayken kendime meslek olarak seçmeye karar verdim. Bu ilgimle ve sevgimle lisans eğitimimi de müzik alanında gerçekleştirdim ve müzik öğretmenliği bölümden mezun oldum. Şu anda, özel gitar öğrencilerimle çalışıyorum ve müzik eğitimi alanında yüksek lisans yapıyorum.

2- Müziğe ilginiz ilk ne zaman başladı?

Müziğe ilgim, kendimi bildim bileli vardır diyebilirim. Küçük yaşlarda babamın CD, kaset ve plak koleksiyonu hep ilgimi çekerdi ve her boş bırakıldığımda onları dağıtmaya gittiğim söylenir. İlkokulda okuldan eve giderken arabada her zaman şarkı söylediğimi ve babamın gitar çalan arkadaşını büyük dikkatle izlediğimi de çok iyi hatırlıyorum. Zaten sonrasında babam ve arkadaşı Zeki abi bana bir gitar alıp gelmişti.

3- Kendinize örnek aldığınız biri veya birileri var mıydı?

Kendime örnek olarak, her zaman hocalarımı almışımdır. Bugüne kadar çok iyi hocalarla çalıştım. Hem karakter, hem de kariyer olarak onlardan çok şeyler öğrendim. Hayatıma dokunan iki hocam oldu. Ünal Dede ve Erkan Sülün. Hala daha birlikte çalışıyoruz, Kıbrıs’ta klasik gitar üzerine yeni projeler geliştiriyoruz. Kariyerimin devamında da, onlardan gördüğüm gibi bilgili, ilgili bir eğitmen bununla birlikte de iyi ve yardımsever bir insan olarak devam etmek istiyorum. Bunun yanında, yurt dışında katıldığım festivallerde tanıştığım ve ustalık sınıflarına katıldığım kişiler arasında etkilendiğim gitaristler oldu. Marcin Dylla, Andrea De Vitis, Aniello Desiderio benim için önde gelen isimlerdir.

4- Katıldığınız yarışmalardan ve festivallerden bahseder misiniz?

2015 yılında ilk kez bir yarışma deneyimim oldu. Seçmelerle, belirli sayıda katılımcının alınacağı bir yarışmaydı. Bende seçildim ve oraya gidip çok önemli isimlerle tanıştım. Daha iyi bir derece almak isterdim ama ülkemizi temsil edip, tanıtma şansı yakalamış olmak da beni çok mutlu etti. Aynı şekilde katıldığım festivallerde de bu şansı yakaladım. Orada tanıştığım gitarist dostlarıma, dünyaca ünlü gitar hocalarına yemekhanede, yarışma salonunda, dışarda gezerken, konser önceleri sohbetlerde hep Kıbrıs’tan fotoğraflar (Beş Parmak Dağlarımız, Bellapais Manastırındaki konserler, kumsallarımız vs.) gösterirdim. Daha önce KKTC’yi duymayan insanların bu yerleri görünce verdikleri tepkiler beni en çok mutlu eden şey oldu diyebilirim. Her zaman ülkemin değerlerine ve kültürüne bağlı kaldım. Gittiğim yarışmalarda ve festivallerde de ülkemi temsil amacıyla gittim, her zaman övgü ve gururla bahsettim. Katıldığım festivaller ve bu yarışma deneyimi bana dünyanın birçok yerinden dostlar kazandırdı. Vietnam’da, İtalya’da, Japonya’da, Amerika’da ve diğer ülkelerde iletişimde olduğum arkadaşlıklarım var ve onları Kıbrıs’a davet ediyoruz.

5- Hedeflediğiniz projeler veya şu an yapmakta olduğunuz projeler var mıdır?

Daha önce iki kez “Cyprus Guitar Festival” adı altında gitar festivali düzenlendi. Cyprus Guitar Festival adı altında pandemi döneminde, “Çevrimiçi Gitar Sohbetleri” etkinliğini düzenledik. Bu projede dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan gitaristleri bir araya toplayarak, kaynaşmamızı, bilgi alışverişinde bulunmamızı ve sohbet içerisinde olmamızı sağlamaya çalıştık. Kısa sürede başarılı olan bu projeyle Türkiye’de gitar camiasının buluştuğu, “International Guitar Platform”da projeden bahsetmem için davet aldım. Şu an daha kapsamlı bir gitar festivali etkinliği için çalışmalara başladık.

Asıl amaç, yurtdışındaki gitaristlerle, ülkemizdeki gitaristler arasında bir köprü oluşturarak, onlarla daha fazla paylaşımlar yapmak ve ülkemizin sanatçılarının da dünya ülkelerinde daha da ilerlemelerini ve boy göstermelerini sağlamaktır.

Bunların yanı sıra, sanatsal olarak yürüttüğüm ve ilerde gerçekleştireceğim bir albüm çalışmam vardır. Kıbrıs şarkılarımızı klasik gitara düzenleyerek bir albüm yapmak için, gitar düzenlemeleri üzerinde çalışmaktayım. Albümde, “Al yemeni mor yemeni”, “Kıbrıs’ım” gibi şarkılar yer alacaktır.

6- Müzisyen olmak isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Müzisyen olmak emek ister, fedakarlık ister ve en önemlisi ilgi ister. En büyük tavsiyem çok çalışmaları ve diğer meslektaşlarının neler yaptıklarını da bol bol araştırmalarıdır. Onların fikirleriyle kendi fikirlerini birleştirerek daha iyi şeyler yapmaya çalışılmalı,  iş birliği içerisinde gelişim gösterilmelerini tavsiye ederim.

7- Son olarak röportajımız hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Bana yer verdiğiniz ve zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Çok keyif aldım.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu