EkonomiManşet

İngiltere’de İnek Gübresin’den Kritpto Para

Kripto madenciliğinin enerji kullanımına yönelik tartışmalar giderek daha fazla yenilenebilir kaynakları içerirken, artan sayıda İngiliz çiftçi karbon nötr kripto madenciliği operasyonları için elektrik üretmek üzere bu geleneksel, çok amaçlı kaynağı (inek atığı, yani gübre) kullanarak şaşırtıcı bir enerji deposuna ulaşıyor, dolayısıyla gelirlerini çeşitlendiriyor ve artırıyor.

Şu anda ülkedeki çiftçilerin bir kısmı gübreden elektrik üretiyor ve bunu İngiltere ve Galler’deki yüksek voltajlı elektrik iletim ağını işleten şirket olan National Grid’e satıyor. UK daily Metro’ya göre Ulusal Şebeke’ye yenilenebilir enerji satmak çiftçilere kilowatt başına yaklaşık 0.07 İngiliz sterlini (0.1 dolar) civarında bir kazanç sağlayabilir, ancak bir kripto teçhizatı çalıştırmak günde 40 İngiliz sterlini (56.4 dolar) ve yılda yaklaşık 21.000 dolar kazandırabilir.

Bu trend doğrultusunda, kripto madenciliği donanımı yapımında uzmanlaşmış bir İngiliz firması olan Easy Crypto Hunter, gelirlerini çeşitlendirmek ve artırmak isteyen çiftçilerde büyük bir artış gözlemledi.

Easy Crypto Hunter’ın CEO’su Josh Riddett, “Son zamanlarda güneş paneli teşvikleri neredeyse sıfıra düştü, ancak makinelerimiz artık bu kayıp teşvikleri sağlıyor. Çiftçiliğin giderek daha da zor bir hal alması, çiftçiyi iyi yaşam koşullarına ulaşmak için genellikle çeşitlendirmeye iten bir durum” dedi.

Şirket, kendi donanımını işletmek ve karbon nötr kripto para madenciliği yapmak için gübre — yani metan dönüşlü elektrik — kullanıyor. Riddett’e göre, şirket ve müşterileri ethereum (ETH) gibi kripto paraların madenciliğini yapıyor, ancak “diğer coinler kadar enerji verimliliğinin olmaması ve karlı olmaması” nedeniyle bitcoin (BTC) madenciliği yapmıyorlar.

Dört yıl önce, şirket faaliyetlerine başladığında yeşil enerjinin “müşterilerinin ilgisini çekmediğini”, ancak şu anda East Crypto Hunter’ın işinin yaklaşık %40’ını oluşturduğunu ve her gün büyümeye devam ettiğini söyledi.

Riddett, “Bugünlerde çiftçilikte çok fazla çeşitlilik var ve tarım alanındaki müşterilerimizin ortalama yaşı 58 iken, çiftçilerin büyük çoğunluğu artık tıpkı inekler ve domuzlar hakkında konuştukları gibi teknoloji hakkında konuşabiliyor” dedi.

Bitcoin madenciliği için yenilenebilir enerji kullanımıyla ilgili giderek artan bir tartışma, Elon Musk’ın çevresel kaygılar nedeniyle Tesla’nın BTC ödemelerini kabul etmesini durdurma kararıyla daha da alevlendi. Bu hamle geçen ay bitcoin fiyatının düşmesinin nedenlerinden biriydi, ancak girişimci kısa bir süre önce “olumlu bir gelecek eğilimi olan madenciler tarafından makul (~%50) temiz enerji kullanımı teyit edildiğinde” otomobil işinin BTC ödemelerini desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Ridett’e göre “Elon Musk, Bitcoin madenciliğinin çevre için kötü olduğunu, ancak yaptıkları şeyin daha çevre dostu olamayacağını söylediğinde küresel kripto pazarlarından milyarlarca dolar sildi.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu