ManşetÖzel Haberler

Prof. Dr. Yonca Hürol: Otel Yıkılıp Yeniden Yapılmalıydı, Herkes Kusurlu!

İsias Davası’nın ikinci duruşmasında uzman olarak dinlenen Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yonca Hürol’un görüşleri, tüyler ürpertti.

Özel Haber: Selda Bektaş – Serhan Kablan

İsias Davası’nın ikinci duruşmasında uzman olarak dinlenen Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yonca Hürol’un görüşleri, tüyler ürpertti.

Hürol, “Hiçbir yönetmeliğe uyulmadı, kirişler kesildi. Otel yıkılıp yeniden yapılmalıydı. Bütün ekibin hatalı ve kusurlu olduğunu düşünüyorum” dedi.

Hürol şunları söyledi:

40 yıldır mimarlık öğrencilerine taşıyıcı sistemlerin nasıl tasarlanmasını öğretiyorum. Daha fazla projeler üzerinden konuşacağım.

İsias’ın ilk projesinde öncelikle yönetmeliklere uyulmadığını düşünüyorum. 1975 yönetmeliğine göre daha fazla duvar kullanılması gerekiyordu. Yönetmeliğe uyulmadı. Binanın projesinde bir tarafında ağırlıklıdır diğer tarafında daha farklıdır. Projede hata yapılmıştır.

İnşaat yapılırken dere çakılı kullanıldı. Demir bindirmede hatalar var. Dolayısıyla ilk projeyle ilgili olarak müteahhidin ve diğer yetkililerle birlikte belediyenin de buna izin vermesi nedeniyle bilerek yapıldığını düşünüyoruz.

İkinci projede ise 1998 yönetmeliğine göre mevcut olan bitmiş yapı, ya yıkılması gerekirdi ya da güçlendirilmesi gerekirdi. Yapılmadı çünkü maliyeti yüksek. Asansör yapılması için 2-2 buçuk metreye yakın kesinti yapıldı.

Her katta 7 delik açıldı 6 tanesi kirişlere denk geliyordu. Buna rağmen ruhsat alınarak inşaat devam etti. Projede ayrıca çok fazla duvar yükü bindirildi. Zaten 30 cm kirişlerin olduğu bir açıklıkta 60-70 cm gerekliyken, üstüne bir de duvar yükleri bindi.

Şimdi kirişlerin ustalar tarafından kesildiğini düşünüyorum. Döşemelerden kesikler yapıldı, projelere uygun olmayan şekilde. Her iki projede de yönetmeliğe uyulmadığını düşünüyorum. Bütün ekibin hatalı ve kusurlu olduğunu düşünüyorum.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu