ManşetÖzel Haberler

Aysal: Denetleme Sisteminden Kaçıyoruz!

Türkiye’deki depremin ardından ülkemizde de yakın zamanda deprem olasılığı olduğu deprem uzmanları tarafında iddia edilirken, Kıbrıs Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği Eski Başkanı Seran Aysal, KKTC’nin yapılaşması hakkında bilgiler aktardı.

Kıbrıslı Gazetesi Web TV’de Cenk Paşa’nın hazırlayıp sunduğu İnce Ayar programının bu haftaki konusu Türkiye’de yaşanan deprem oldu. Adıyaman’daki İsias Otel’de 35 vatandaşımız deprem nedeniyle hayatlarını kaybetti.

Türkiye’deki depremin ardından ülkemizde de yakın zamanda deprem olasılığı olduğu deprem uzmanları tarafında iddia edilirken, Kıbrıs Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği Eski Başkanı Seran Aysal, KKTC’nin yapılaşması hakkında bilgiler aktardı.

Aysal’ın açıklaması şöyle:

Sıvılaşma olan bölgeler var mı? Evet vardır. Arizyon tabakası dediğimiz bir katman varsa bir bölgede sıvılaşma olur. Son depremde bina yapısında bir sorun görülmemekle birlikte binanın devrildiğini görürsünüz. Binanın üst yapısında sorun yoktur. Temel sebebi zemindeki sıvılaşmadır. Depremle birlikte bu kumlu zemin üst yapıyı taşıyamıyor ve devrilme oluyor.

Bir İnşaatın Projesi Nasıl Başlar?

Bir proje aşamasında mühendis yapacağı binayla ilgili bunların bütününü etüt edip veya bölgedeki çalışmalardan yararlanmak suretiyle denetimlerini yapar ve projeler sunulur. Bundan önce Şehir Planlama Dairesine proje sunulur ve onay istenir. O onay alındıktan sonra mimari detaylar anlamında yapılacak teknik çalışmalarda da denetimi odalarımız yapar ve belediyelere sunulur veya kaymakamlıklar aracılığıyla yürütülür ve işe başlanır. Buraya kadar olan işlem örnek gösterilen kısımdır.

“Denetleme Kısmından Kaçıyoruz”

Bizde yasada yeri olmakla birlikte çok farklı noktalarda denetleme kısmından nasıl kaçarız üzerine kurgulandığı için bir çok şeyi yapmak binlerce pound yatırım yapılmış işler %1-2’den kaçmak suretiyle binalarının denetimsizliğe yöneliyorlar.

Her şeyi tamam da kullansalar, o inşatta 100 ton demir kullansak bile depremde çalışacak elemanları yerinde bir tamam yaptırtmazsak, yapılanın denetlenmesini sağlamazsak, bir tamam betonun kalite seviyesini yükseltmezsek, malzemeyi tamam da yapmazsak tek başına bu da yeterli değildir. Hepsinin bir bütün olarak denetim yapılması gerekir. Aksi taktirde projenin 4-4’lük olur ama bu sahaya yansıtılmazsa bir anlamı kalmaz.

Binalarının durumunu merak edenler proje mühendislerine ulaşsınlar. Kontroller yapıldıktan sonra olumlu cevap alınırsa tedirgin olmanıza gerek yoktur.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu