ÇevreManşetÖzel HaberlerYazarlarYerel Haberler

Tüzük Kimleri Rahatsız Ediyor?

Her geçen gün binalar göğe yükselirken, Yangın Yönetmeliği Tüzüğü, yıllardır Meclis’in tozlu raflarında bekletiliyor. Üstelik mevcut yasada yangın merdiveni zorunluluğu yok!

Kısıtlı toprak nedeniyle binalar göğe doğru yükselirken, bu binalarda yangın güvenliği ile ilgili tedbir alınması zorunlu değil…

Birçok yüksek binada yangın merdiveni olmadığını görüyoruz.

“Bu binaya nasıl izin verildi?” diye sorguladığınızda ise karşınıza çıkan cevap içinizi ürpertiyor zira çok katlı binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yok…

Üstelik bu konu yıllardır tartışılıyor…

Anlayacağınız, devlet eğitimi öğretmenin vicdanına bıraktığı gibi –öğrencinin karnını doyurmak, bakıcılık yapmak-  burada da müteahhidin vicdanıyla baş başasınız…

Bu zorunluluğun olmayışı gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin ayıbı.

Bugün İskele başta olmak üzere tüm kentlerde çok katlı binalar, rezidanslar inşa edildi; ediliyor… Örneğin İskele’de 32 katlı bir binanın inşası devam ediyor. Bu binanın yangın merdiveni var mı? Yangın söndürme sistemleri mevcut mu?

Buradaki mesele denetimsizlik, yetersizlik değil ‘varlıksızlık’…

Peki, mevcut yasa ne diyor?

Fasıl 96 Yollar ve Binalar Düzenleme Yasası’nda, okul, hastane, yurt gibi binalarda yangın merdiveni olması zorunlu, ancak yüksek katlı binalara ilişkin yasada hiçbir şey yok.

İnşaat Mühendisleri Odası Gürkan Yağcıoğlu, 2018-2019 yılları arasında KTMMOB’nin, İtfaiye ve Sivil Savunma’nın da içinde olduğu paydaşları ile birlikte hazırladığı Yangın Yönetmeliği Tüzüğü’nün Meclis’te takıldığını anlatıyor.

Yani tüzük hazır. İş Meclis’te…

Tüzüğün geçmesi halinde ise bugüne kadar inşa edilmiş, bundan sonra da inşa edilecek tüm yüksek yapılardan yangın merdiveni ve yangın söndürme sistemleri istenecek…

Bunca senedir, göz göre insanların yaşamları tehlike altında…

Bu tüzüğün yasallaşması, birilerini mi rahatsız ediyor? Neden tüzük yıllardır Meclis’ten onay almıyor?

Gelelim röportajımıza…

Çok katlı binalarda yangın söndürme sistemleri nasıl olmalı? Tüzükte neler var? Bu binalarda çıkacak yangınlara itfaiyemiz hazırlık mı?

İtfaiye Genel Müdürü Ramadan Gürpınar MESELEde, Selda Bektaş’ın sorunlarını yanıtladı.

İTFAİYENİN BU BİNALAR İÇİN ARACI VAR MI?

Çok katlı binalar arttı. Yangın durumunda bu binalara müdahale edecek araçlarınız var mı?

Hidrolik merdivenli iki aracımız var. Biri Lefkoşa’da, diğeri de Mağusa’dadır. Yüksek katlı binalar dediğiniz gibi çoğaldı ülkemizde ancak sadece hidrolik merdivenli araçla müdahaleyle olmaz bu. Hidrolik merdiveni belli bir kata kadar açabilirsiniz. En fazla 60 metreye kadar… Daha yukarıya çıkması tehlikelidir.

Bizdeki hidrolik merdivenli araçlar kaç metreye kadar açılıyor?

Lefkoşa’daki 52; Mağusa’daki de 42 metreye kadar açılabiliyor…

Ülkedeki en yükse bina kaç metre?

İskele’deki 32 kat olacak diye biliyoruz. Baktığınızda 90 metre civarında oluyor. Bu 90 metreye merdiven açılamaz. Belli bir metreden sonra riske atarsınız personeli.

Bu nedenle akıllı sistemler olmalı binalarda. Müdahaleye fırsat verir bu sistemler. Örneğin yanıcılık bir kapıda 2 saat dayanıyorsa, 4 saate çıkar.

Dediğim gibi yangına müdahale sadece araçlarla olmaz.

Bu binaların yangından korunmasına yönelik tedbir alınmalı.

İtfaiye Genel Müdürü Ramadan Gürpınar MESELE’de, Selda Bektaş’ın sorunlarını yanıtladı.

Ne gibi tedbirler? Bir çalışmanız var mı?

Evet var. Hazırdır. Mimarlar, makine mühendisi, Sivil Savunma, İtfaiye ve diğer kurumlar birlikte çalışarak, bu binaların yangından korunmasıyla ilgili bir tüzük hazırlandık.

Bu tüzük Meclis’te alt komitede beklemekte.

TÜZÜK BİR TÜRLÜ YASALLAŞMIYOR…

Ne zamandır bekliyor?

2018-2019 yıllarında Meclis’e verildi. Bunun öncesinde de hazırlanma süreci oldu. Bu tüzüğün bir an önce yasallaşması gerekiyor. Bu önemlidir.

Tüzüğün içeriği nedir?

Hazırlanan Yangın Yönetmeliği Tüzüğü, yangından önce alınacak tedbirleri zorunlu hale getiriyor.

Yüksek katlı binalarda sadece itfaiyenin kullanacağı bir acil durum asansörünün olması gerekliliği gibi…  Bu asansörler bina sisteminden bağımsız çalışıyorlar. Elektriği dışarıdan alıyorlar.

İskele’deki 32 katlı bina için ve benzerleri için, tüzüğün yasallaşması ile birlikte bu asansörü isteyebileceğiz.

Ayrıca, yangın söndürme cihazı, ısı detektörü, duman detektörü, yangın dolapları, springler sistemi (belli bir ısıda patlayan fıskiye şeklinde su atan sistem) gibi sistemler de yasal bir zorunluluk haline gelecek.

Yangın merdiveni de zorunlu hale gelecek…

YANGIN MERDİVENİ ZORUNLU DEĞİL…

Yangın merdiveni zorunluluğu mevcut yasada yok mu?

Apartmanlarda bu zorunlu değil. Otellerde, yurtlarda, okul ve hastanelerden isteniyor. Ancak bu tüzüğün içerisinde apartmanlara da mecburiyet getirilecek. Bu tüzük, binaların yangından korunmasıyla ilgili her şeyi kapsıyor. Her şeye hidrolik merdivenlerle yetişemezsiniz. Öncesinde tedbir alınmalı.

Çok katlı binaları yapan müteahhidin vicdanına mı kaldı orada yaşayanlar… Bir yangın çıktığında insanlar binalardan mı atlayacak? Bu binalara izin verilirken bu nasıl düşünülmez…

Dediğim gibi yasada bir zorunluluk yok. Ancak bu tüzük geçerse bu zorunlu hale gelecek. Bildiğim kadarıyla zorunluluk olmamasına rağmen, dediğiniz gibi bazı müteahhitler bu yangın merdivenlerini binaya koyuyor. Ve ya biraz önce bahsettiğim akıllı sistemleri kullanıyor.

Tüzük yasallaştığında, var olan ve yangın merdiveni olmayan binalar için ne yapılacak?

Bu tüzük geçmiş yapıları da kapsayacak. Onlara da yapma zorunluluğu gelecek…

Haber/Yorum: Selda Bektaş

Şehir Planlama ve Rant Çevreleri…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu