Yeme-İçme

Çiçek Dolması

Kıbrıs’ta yapılan çiçek dolmalarının tadı bir başkadır. Hele de bol limonlu, bol naneli olursa…

Kıbrıs’ta yapılan çiçek dolmalarının tadı bir başkadır. Hele de bol limonlu, bol naneli olursa… Yaz menüsünün en sevilen yemeği çiçek dolması, toplanmasından yapımına kadar bir hikâyeye dönüşür. Bulması ayrı bir dert, toplaması ayrı bir derttir. Ancak lezzeti her emeğe değerdir…

SABAH TOPLANIR…

Balkabağı çiçeklerinden yapılan çiçek dolması, yaz aylarının vazgeçilmez lezzetlerindendir. Sabahın erken saatlerinde toplanan kabak çiçekleri, kuyrukları ayıklanarak yıkanır ve diğer dolma türleri gibi içi doldurularak hazırlanır. Öğleden sonra çiçekler kapanacağından sabah toplanmaları gerekir. Hemen yapmayacaksanız, buzdolabında birkaç saat bekletebilirsiniz. Bahçesi olmayanlar ise bu narin çiçekleri açık pazarlarda da bulabilir.

MALZEMELER

  • 30 adet kabak çiçeği
  • 2 bardak pirinç
  • 2 adet Soğan
  • Kuru nane
  • 2 adet domates
  • Yarım bardak limon suyu
  • Zeytinyağı
  • Tuz

HAZIRLANIŞI

Öncelikle çiçeklerin yeşil yapraklarını ayıklayın ve çiçekleri yıkayıp bir kenarda bekletin. Dolmanın içi için pirinç, önceden küçük küçük kestiğiniz soğanları, kuru nane, limon suyu, zeytinyağı, tuz, kabukları soyulmuş ve rendelenmiş domatesleri koyun. Hazırladığınız bu harcı karıştırıp doldurma işlemine geçin. Kabak çiçeklerini elinize alın ve bir kaşık yardımıyla harcı içerisine koyun.

Daha sonra doldurduğunuz çiçeklerin uçlarını içeri doğru kıvırarak kapatın. Hazırladığınız dolmaları genişçe bir tencereye dizin. Her çiçek için aynı işlemi yapın. Çiçek dolmalarını tencereye dizdikten sonra suyunu koyup kısık ateşte yaklaşık 40 dakika kadar pişirin. Pişen çiçek dolmalarının yaklaşık yarım saat soğumasını bekleyin. Böylece dolmalar suyunu iyice çekerek dinlenecektir. Ardından genişçe bir tabağı tencerenin üzerine kapatarak, tencereyi ters çevirin. Daha sonra dolmaları bir servis tabağına dizerek ikram edin.

Afiyet olsun…

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu