İngiltere’de İstihdam, Maaş’ların Yükselmesi İle Rekor Düzeyde Arttı
En son resmi rakamlara göre, Birleşik Krallık’ın işgücü piyasası “sağlam bir şekilde toparlanmaya” devam ederken iş ilanları rekor seviyeye ulaştı.
Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), Temmuz ayına kadar olan üç ayda açık pozisyon sayısının 953.000’e ulaştığını söyledi.
İşsizlik oranı Haziran ayına kadar olan üç ayda %4,7’ye düşerken, ortalama ücretlerdeki yıllık büyüme %7,4 oldu.
ONS istatistikçi yardımcısı Jonathan Athow BBC’ye verdiği demeçte, ortalama ücretteki artışın “uzun zamandır bu kadar yüksek olmamasına” rağmen, aynı zamanda milyonlarca insanın izinli olduğu ve tam maaşlarının ödenmediği geçen yılla karşılaştırıldığını söyledi.
Geçen yıl bu zamanlar, birçoğu ücretlerinin %80’ini alan milyonlarca insan izindeydi, diğer insanlar çalışma saatlerini kesti ve bu da ücretleri aşağı çekti” dedi.
“Yani bu yıl ücretlere baktığımızda, insanlar izinden döndüğünde, geçen yıl ücretlerin oldukça düşük olması gerçekten daha da arttı. Bu grubun bir kısmı sadece pandemi öncesi seviyeye dönen ücretlerdi.”
ONS, maaş bordrolarının Haziran ve Temmuz arasında 182.000 arttığını, ancak 28.9 milyonda hala pandemi başlamadan 201.000 daha düşük olduğunu söyledi.
Bordrodaki insan sayısı son üç ayda yarım milyonu aştı ve pandeminin başlangıcında görülen düşüşün yaklaşık beşte dördünü yeniden kazandı.
İngiltere ekonomisi, Covid kısıtlamaları hafifledikçe toparlanıyor
Genel olarak, Bay Athow, “çalışma dünyasının pandemiden güçlü bir şekilde toparlanmaya devam ettiğini” söyledi.
Erken anket rakamlarının, açık iş sayısının Temmuz ayında ilk kez bir milyonu geçtiğini gösterdiğini söyledi.
Sanat, eğlence ve yemek hizmeti firmaları, iş ilanlarındaki artışa büyük katkı sağlayanlar arasındaydı.
Athow, “İzli izni programı sona ermeden önce anket verilerimizde işten çıkarmaların başladığına dair bir işaret yoktu ve İflas Servisi Temmuz ayı rakamları da aynı şeyi gösteriyor” dedi.
Bakan Rishi Sunak şunları söyledi: “Yolda hala tümsekler olabileceğini biliyorum ama veriler umut verici – şimdi Mart 2020’den bu yana herhangi bir noktada daha fazla maaş bordrosu çalışan var ve izinli insan sayısı planın başlamasından bu yana en düşük seviyede. ”
İzin planı ( The furlough scheme ) Eylül sonunda bitecek.
Capital Economics’te kıdemli İngiltere ekonomisti Ruth Gregory, istihdam verilerinin hükümet destek önlemlerinin sona ermesinin işsizliği daha da artırabileceğine dair korkuları yatıştırması gerektiğini söyledi.
Rakamlar, izin programı Eylül sonunda sona erdiğinde istihdamda büyük bir sarsıntı olmayacağı yönündeki görüşümüze ağırlık katıyor.
“Temmuz ayında PAYE istihdamının bir önceki aya göre 182.000 artması ve davacı sayısının bir önceki aya göre 7.800 düşmesi, davacı sayısı oranını %5.7’de değiştirmeden bırakması cesaret vericiydi” dedi.
Bu rakamlar, ekonomi yeniden açıldıkça ve izin planı aşamalı olarak kaldırılmaya başladıkça, iş piyasasının sağlam bir toparlanma içinde olduğunu gösteriyor. İstihdam tüm önlemlerle arttı, işsizlik azaldı ve Temmuz ayındaki deneysel rakamlar bir milyonun üzerinde boş iş olduğunu gösterdi.
Eğlence, konaklama ve yemek gibi sektörlerde rekor sayıda doldurulamayan iş var ve bu da endüstrinin işgücü sıkıntısı konusundaki endişelerinin altını çiziyor.
HMRC sistemlerinde bildirilen bordro işlerinin sayısı, Mart 2020’deki 29 milyona kıyasla şu anda 28,9 milyon olan pandemi öncesi seviyesine çok yakın. Bu sayı geçen yıla göre 576.000 ve yalnızca Temmuz ayında 182.000 arttı.
Cornwall ve Batı Galler gibi tatil bölgeleri, büyük şehirlerdeki oranların çok üzerinde, yıllık %5 civarında büyüme oranları gösteriyor.
Şansölye rakamları “umut verici” olarak karşıladı. Analistler, izin planı aşamalı olarak kaldırılmaya devam ettikçe işsizlik rakamlarının artacağı konusunda uyardılar. Ancak zirve işsizlik oranı, geçen yıl beklenenden önemli ölçüde düşük olacak.
KPMG İngiltere baş ekonomisti Yael Selfin, “Ekonomi Kovid ile ilgili kısıtlamaların gevşemesiyle hızlanırken işgücü piyasası beklentilerin üzerinde performans gösterdi.
“İş seyahatindeki düşüş ve çevrimiçi ticaretteki artış gibi iş ortamındaki değişiklikler, BT uzmanlarından nakliyecilere kadar beceri ihtiyacını artırırken, aynı zamanda İngiltere’nin işgücü piyasasında alışılmadık derecede yüksek bir uyumsuzluğa neden oldu. ”
Çeviri