ManşetYerel Haberler

Kasaplar Birliği Yeniden Toplandı

Kasaplar Birliği dün akşam gerçekleştirdiği kitlesel toplantı ve oy birliği ile eylemliliğe başlama kararı aldı.

Kasaplar Birliği dün akşam gerçekleştirdiği kitlesel toplantı ve oy birliği ile eylemliliğe başlama kararı aldı.

Bakanlar Kurulu’nun narh kararını da ele alan kasap üyeler, bu kararın uygulanabilir olmadığını, uygulanamayacağını, pahalılığın nedeni olarak gösterilmenin artık gına getirdiğini, dolayısıyla bu kararı mahkemeye götürmeyi kararlaştırdılar.

Aynı zamanda koltrollü bir şekilde karkas veya canlı hayvan ithalatının yapılabilmesi için girişimlerin yoğunlaştırılması da tartışılarak, onaylandı.

Dün akşam saat 20.00’de KTEZO Toplantı Salonu’nda başlayan kitlesel toplantı, KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga’nın açılış konuşması ile başladı.

Tek tek kasapların söz alarak görüşlerini ve öfkesini ortaya koyduğu toplantı 4 saat sürdü.

Tulga, Tarım ve Doğal Bakanı Hüseyin Çavuş’un sorunları bildiği halde görmezlikten gelmeye devam ettiğini, iyi niyetli tüm açılımlara rağmen oyun içinde oyunlar oynadığını örneklerle anlatarak başlattığı konuşmasında, “Takke düştü kelle göründü” ifadelerini kullandı.

Elindeki Veteriner Dairesi’ne ait belgeleri de gösteren, Hürrem Tulga şu ifadeleri kullandı:

“Burdan da anlaşıldığı gibi, mandıralardan resmi yollarla alınıp kesilen hayvanların kulak numaraları ile kesilen hayvanlar örtüşmüyor.

Kulak numaraları, hayvanları tanımlamıyor. 6-7 aylık kuzular veya oğlaklar, Veteriner Dairesi kayitlarinda 15 aylık ve üstü çıkıyor. Kimi belgelerde kesilen hayvan sayısının yüzde 20’si, kimi belgelerde yzüde 50’si kayıt dışı veya kaçak.

Bu belgeler bize artık kayıt dışılığı bir kez daha belgelemiş oluyor. Kimse bize başka türlüsünü iddia etmesin. Dolayısı ile prim ödemelerinde de sorunlar yaşanmaya devam edecek. Statüko böyle bişey, nereye el atsak üstümüze yıkılıyor.”

Ardından söz alan Raşid Şenkaya son durumu özetleyerek narhın bu hali ile uygulanabilir olmadığını, Başbakan Ünal Üstel’in girişimlerine rağmen, bazı bakanların sorunları görmezden geldiğini söyledi.

Her geçen gün zararın büyüdüğünü sözlerine ilave eden Şenkaya, ödeneceği söylenen hayvan başına primlerin hala daha raporlanıp da maliye bakanlığına gitmediğini vurguladı. Şenkaya sözlerini şöyle tamamladı;

“Çünkü kesilen bir çok hayvanın kulak numaralarında da sorun var. Bir meslek grubu tehlikeye girdi, ne toplum et yiyebiliyor ne de kasaplar et satabiliyor, bu gidişle hayvan üretimi de tehlikeye girecek, birlik içinde yürümemizin vakti geldi geçiyor.”

Kasapların oybirliği ile kabul edilen dört yeni önerisi şöyle:

1. Narh kararı uygulanabilir değildir, uygulanamaz, Kabul edilemez

2. Maaliyetleri dikkate almayan ve devamında ısrar edilen narh kararının mahkemeye götürülmesi için Avukat Fevzi Hansel’in görevlendirilmesine

3. Et kalitesinin denetlenmesi için Denetim Komitesi’nin derhal denetimlere başlamasına

4. Eylemliliğin başlamasına

Diğer Haberler

Başa dön tuşu