Orakla Drifil Biçen Kadın, Eğitim Aldı Fabrikatör Oldu
Bir zamanlar kadın bedeni üzerinden rant sağlanan bir gece kulübünü, fabrikaya dönüştürerek üretim merkezi haline getiren, Dilek Akdoğdu’nun hikayesi…
Yazı/ Selda Bektaş
Bir zamanlar kadın bedeni üzerinden rant sağlanan bir gece kulübünü, fabrikaya dönüştürerek üretim merkezi haline getiren, istihdam sağlayan; fırsat eşitliğinin olmadığı bir ülkede “dayısı” olmadan üstelik de kadın olarak mücadele eden bir insanın hikayesini anlatayım size…
Üstelik bu hikaye kapitalizmin önümüze sunduğu “başarı” hikayelerine de hiç benzemiyor.
Dilek Karakartal Akdoğdu, Akdoğdu Drifil Pelet Direktörü. Hayvan yemi üreten bir fabrikası var. 5 sene içinde ülkedeki 6 hayvan yemi üreticisi içinde en fazla üretim ve satış yapan fabrikanın sahibi…
Dilek Hanım, el yordamıyla yaptığı işi başarılı olunca, modern makineler ve yeni bir binayla üretim kapasitesini dörde katlayacak büyük bir fabrika açma yolunda ilerliyor…
Devletten kiraladığı eski bir gece kulübünü fabrikaya dönüştüren Dilek Hanım, fabrikayı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde açmayı planlıyor.
HER ŞEY EĞİTİMLE BAŞLADI…
Dilek Akdoğdu, 1981, Güzelyurt Yayla Köyü’nde doğdu. Lise mezunu. Eşine destek için tarlalarda orakla drifil biçerken, İş Kadınları Derneği’nin eğitim programları açtığını duyunca, hemen programlara yazıldı. Burada işletme ve pazarlama eğitimleri aldı.
Bu eğitimler sırasında “drifil” işini kalıcı hale dönüştürme fikri düştü aklına: “Bu eğitimler vizyonumu değiştirdi” diyor
“Bir yem üreticisi olmak için neler yapabilirdi?”, araştırmaya koyuldu. Hiç sermayesi de yoktu. Bu araştırmalar sırasında KOBİGEM’in hibe programları çıktı karşına. Projesini hazırladı; burada da eğitimler aldı:
“Orada da kendimi iyi ifade edebildim. Yapmak istediğim işe çok inandım. Oradan hibe alarak ilk makinelerimizi aldık.”
2018’de tek başına kolları sıvadı.
Hayvan yemi üretimi teknik bilgi de isteyen bir konuydu. Burada kadın özverisi devreye girdi; zoolog ve veterinerlerle de çalışmaya başladı yem kalitesini artırmak için.
Yemin çıkma aşamasından, torbalanmasına, yükleme aşamasına satışına kadar tek başına çalıştı ilk 9 ay…
“Hem mental hem de fiziksel olarak çok yorucuydu” diyor Dilek Hanım süreci anlatırken…
“Eşim asker olduğu için ben yalnız başladım. Ufak tefek bir üretim vardı. Sonrasında dağıtmaya başladığımızda bu miktar artışa geçti. İlk 9 ay boyunca yalnız başıma üretim yapıyordum. 9 aydan sonra çalışan almaya başladım yanıma. Akabinde, çıkardığımız ürünler beğenildiği için talep arttı. Şuanda eşim ve benle birlikte 10 kişiyiz. Bugün ulaştığımız rakam ise 2500 torbanın üzerinde”…
İşler beklediğinden iyi gidince, işini büyütmeye karar verdi. Hem üretim kapasitesini artırmak hem de çalışma koşullarını iyileştirmek için daha modern makinelere ve yeni bir binaya ihtiyacı vardı.
Arazisi İçişleri Bakanlığı’na ait bölgedeki (Alayköy) eski bir gece kulübünü kiralamak için 2019 yılında başvuru yaptı.
Biraz da ironik bir durum vardı tabi…
Devlet tarafından kadın pazarlanması için kiralanmış bir gece kulübüne, şimdi bir kadın üretim yapmak için talip oluyordu.
İşte işler orada biraz sarpa sardı.
Gerekli izinleri kolay aldı ama binayı bir türlü kiralayamadı. Önünde “olmayan” engeller vardı. Oyalanıp durdu. Sonrasında araziye ve binaya bir sürü insanın talip olduğunu öğrendi:
“Arazinin bize kiralanmasında baya çetrefilli yollardan geçtik. Kiralanmadan üzerinden bir şekilde kar elde ediliyordu.
Araziye çok fazla talep vardı. Arazinin kiralanması aşamasında inanılmaz bir baskı vardı bana verilmemesi için. Baya zorluklar çıkarıldı.
İş kurmak, iş yapmak isteyenlere, yardımcı olunabilse çok iyi olunur… Büyük mücadeleler verdim…
Bu süre çok uzayınca, sağ olsun eski İçişleri Bakanımız Ziya Öztürkler’e çıkıp kendimi anlattım. Yapmak istediklerimi anlattım. Projeyi sundum. İskan Müdürü Sayın Serdar Kiracıoğlu da bana inandı.
Bakanlığa 2019 yılında dilekçemizi verdik, 2022 yılının sonuna doğru ancak kiralayabildik. Bu fabrika ülkeye bir yatırım. İstihdam sağlama noktası olacak.
Üretimin olmadığı bir ülke yok oluşa doğru gider. Daha bilinçli bir şekilde daha doğru politikalarla yönetilen bir sistemde o ülke kalkınır.”
2022 yılında araziyi nihayet kiralamıştı Dilek Hanım. Ancak İçişleri Bakanı’na bizzat çıkıp projeyi anlatmasa, diretmese bu yalnız yolcukla yine tek başına kalacak; işini büyütemeyecekti.
Yeni fabrikanın devreye girmesiyle birlikte sadece saatte 10 ton pelet üretimi yapılacak. 15-20 ton da ezme ve toz kısmında gerçekleşecek:
“5 yıllık kazancımı işimizi büyütmek, yatırım yapmak için kullandım. Bu fabrika kendi öz sermayemizle kuruluyor ”.
Dilek Karakartal Akdoğdu, 2023 yılında Girişimci Kadın Ödülü de aldı:
“Dernekte eğitimlere başlayınca, hedefim bu ödülü almaktı” diyor…
Yaşadığı zorlukları şöyle anlatıyor:
“Ben aynı zamanda hem bir anne, hem bir ev kadını hem de bir eşim. Bazen çok yorucu. Yeni fabrikanın kurulma aşamasında da zorluklar yaşadım. Makinelerin getirilmesi, çalışanların bulunması… Zor süreçler…
Ama geldiğim durumdan memnumun. Eşimin desteği ve yardımlarının da bana çok faydası oldu.”
Kadınlara mesajı:
“Yapmak istedikleri iş her ne ise önce kendilerine güvensinler, sonrasında da karşılarına çıkan fırsatları değerlendirmek için çaba göstersinler. Evet, çok zorluk çekecekler, uykusuz çok geceler geçirecekler, çok yorulacaklar…
Pes etmesinler. Sonrasında tüm kapılar açılacak…”