ManşetÖzel HaberlerPolisiyeYazarlarYerel Haberler

A’dan Z’ye Üniversite Vurgun Çarkı!

KSTBÜ’de ortaya çıkan sahte diploma ve yolsuzluk soruşturması, akla hayale gelmeyen bir vurgun çarkını da ortaya çıkardı.

KSTU’de ortaya çıkan sahte diploma ve yolsuzluk soruşturması, akla hayale gelmeyen bir vurgun çarkını da ortaya çıkardı.

İşte A’dan Z’ye vurgun çarkı!

YAZI/ SELDA BEKTAŞ

7 Şubat’ta Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) Uluslararası Ofis Sorumlusu Amir Shakerifard’ın Ercan Havalimanı’nda tutuklanmasıyla patlak veren yolsuzluk soruşturması devam ediyor.

Soruşturma, hem yolsuzluk, dolandırıcılık, vurgun; hem de üniversitede sahte diploma düzenlenmesi konularıyla ilgili olarak çok kapsamlı bir şekilde sürdürülüyor.

Güzelyurt Kaza Mahkemesi’nde dün görülen PI duruşmasında, tahkikat polisinin anlattıkları, milyonlarca dolarlık vurgun çarkını gözler önüne serdi.

Biri talimat veriyor, diğeri yurt dışından öğrenci getiriyor. Öğrenci statüsünde ülkeye getirilen ‘öğrencilerden’ alınan paralar cebe atılıyor; sonra bu kişilerin kayıtları siliniyor. Bu yolla insan kaçakçılığı yapıldığı iddia ediliyor.

Yolsuzluklar bununla da bitmiyor…

Sahte diplomalar hazırlanıyor; naylon faturalarla üniversitenin içi boşaltılıyor. Öğrenci acenteleri adına sahte fatura hazırlanıp, komisyonlar da cebe atılıyor. Paravan şirketler kuruluyor. Sevgiliye lüks arabalar alınıyor; refah içinde yaşanıyor.

Ana soruşturmanın baş aktörleri ise şimdilik Genel Sekreter Serdal Gündüz, Uluslararası Öğrenci Ofisi Sorumlusu Amir Shakerifard… Üniversitenin Mütevelli Heyeti Üyesi ve Başkan Vekili, eski bakan ve eski milletvekili Kemal Dürüst hakkındaki soruşturmanın da yeni başladığını hatırlatalım…

Üniversitede dönen dolaplar, ülkemizdeki tüm üniversitelerin denetlenmesi gerekliliğini bir kez daha ortaya koyarken, bu skandalın üniversite sahibi olan MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal’ın şikayetiyle ortaya çıktığı iddia ediliyor. Ancak henüz bu konu da netleşmiş değil.

Gelelim dünkü mahkemede, eski Bakan Kemal Dürüst’le birlikte getirilen 3 zanlıyla ilgili polisin aktardığı bilgilere…

 DÜN ORTAYA ÇIKAN DOLAPLAR…

7 Şubat’ta Ercan Havalimanı‘ndan çıkış yaparken tutuklanan Amir Shakerifard ve ondan bir gün sonra tutuklanan Genel Sekreter Serdal Gündüz, üniversiteyi dolandırmak maksadıyla sahte fatura düzenleyen ve 4 gün önce tutuklanan Serdal Kuru hakkındaki tahkikat sürdüğü için mahkeme zanlılar hakkında 6’şar gün ek tutukluluk daha verdi.

Polis, Shakerifard‘ın komisyon karşılığı üniversitelere yabancı öğrenci bulan bir şirket adına sahte fatura düzenlediğinin belirlendiğini bildirildi.  

İNSAN KAÇAKÇILIĞI, DOLANDIRILICIK… 456 KİŞİ…

Shakerifard’ın, üniversiteye yabancı öğrenci kaydettirmiş gibi sahte fatura düzenlediğini ve üniversite muhasebesine vererek tedavüle sürdüğünü; sahtecilikten 48 bin 810 euro temin ettiğini aktaran polis, Shakerifard’ın 2022-2023 yılları arasında da yabancı uyruklu kişileri üniversiteye kayıt ettirip “öğrenci statüsünde” KKTC’ye gelmesini sağladığını, daha sonra da okul kayıtlarını silerek insan kaçakçılığı suçuna olanak sağladığını belirtti.

Mahkemede, Shakerifard’ın okula kayıt yaptırıp daha sonra sildiği işlem sayısının 604, şahıs sayısının ise 456 olduğu belirtildi.

Polis, okula kayıt yaptıran öğrencilerin üniversitenin hesaplarına para yatırmadığını, bu öğrencilerden birinin de okulu bitirip mezun olduğunu söyledi.

ÜNİVERSİTE 2 MİLYON DOLAR ZARARDA

Polis, bu işlemlerden dolayı üniversitenin 2 milyon dolar zarara uğratıldığının öğrenildiğini, söz konusu 456 öğrencinin kimlik bilgilerine ulaştıklarını, ülkede bulunanların ifadelerini alacaklarını aktardı.

Polis ayrıca, Shakerifard’a ait Girne ve Güzelyurt’taki 2 ayrı ikametgâhın da arandığını, Girne’deki evde yabancı öğrencilere ait bilgilerin yer aldığı bir ajandanın bulunduğunu, Shakeifard’ın, üniversitenin Genel Sekreteri olan ve Shakeifard’tan bir gün sonra tutuklanan Serdal Gündüz’ün bilgisi dâhilinde sahte fatura düzenleyip üniversiteye yabancı öğrenci kaydettirmiş gibi gösterip 48 bin 810 euro temin ettiğini anlattı.

Polis, 16-17 Kasım 2022 tarihleri arasında yine Serdal Gündüz’ün bilgisi dâhilinde üniversitede öğrenci olan bir şahsın okula yatırması gereken 126 bin 250 TL’nin, okulun hesabı yerine Türkiye’de bir bankada, kime ait olduğu henüz tespit edilemeyen bir hesaba para yatırmasının sağlandığını aktardı.

SAHTE DİPLOMALAR SERDAL GÜNDÜZ’ÜN TALİMATIYLA

Serdal Gündüz’ün talimatı ile birçok kişi adına sahte diploma hazırlandığını söyleyen polis, hazırlanan sahte diplomalarla sahtekârlıkla para temin edildiğine inanıldığını, bu yöndeki geniş çaplı ve çok yönlü soruşturmanın da devam ettiğini kaydetti.

SORUŞTURMA BAŞLAMADAN YAZIŞMALARI SİLDİRDİ

Gündüz’ün bazı üniversite çalışanlarına kendisiyle ilgili mail ve Whatsapp yazışmalarını polis soruşturması başlamadan hemen önce sildirdiğinin de tespit edildiği anlatan polis, Gündüz’ün Güzelyurt’taki ikametgâhında yapılan aramada da bir beyaz eşya şirketi tarafından üniversite adına yazılmış 12 adet fatura bulunarak emare olarak alındığını söyledi.

DİŞ KLİNİĞİ AÇTI

Faturalarla ilgili izahat istendiğinde Gündüz’ün, “Üniversite benimdir, tüm harcamalarımı okul adına yaparım” cevabını verdiğini söyleyen polis, Gündüz’ün Karaoğlanoğlu’nda bulunan ikinci evinde yapılan aramada ise bir diş kliniğine ait hiç kullanılmamış 4 blok fatura ve 5 blok tahsilat makbuzu ile tuvalet kısmında üzerinde hangi bankadan çekildiğini gösteren bandrollü 10 bin dolar bulunarak emare olarak alındığını kaydetti.

Polis, zanlıdan izahat istendiğinde faturalar ve makbuzlar için “Diş kliniği açtım, onundur”, 10 bin dolar için ise ilk etapta “maaşımdır” daha sonra ise “avukata vereceğim paradır” dediğini söyledi.

Polis memuru, zanlının Girne’de bulunan ve yarı hissedarı olduğu diş kliniğinde de arama yapıldığını; 2018 yılında 3 bin euroya okul tarafından satın alınan diş ünitesinin Gündüz’ün ortağı olduğu kliniğe monte edildiğini tespit ettiklerini açıkladı.

PARAVAN ŞİRKET KURDU

Polis, Gündüz’ün ortağı olduğu diş kliniğine 7 bin 250 euroluk bir cihaz alındığını ve bu cihazın yine okul adına faturalandırılıp ödemesinin de okul tarafından yapıldığının tespit edildiğini kaydetti. Söz konusu cihazların emare olarak zapt edildiği belirtildi.

Polis, 13 Şubat 2024 tarihinde zanlı Serdal Gündüz’e ait olan ve kızı ile birlikte kaldığı bir başka ev daha olduğunun tespit edildiğini, bu ev içerisinde yapılan aramada da birçok fatura ve çek fotokopileri, bilgisayar, 5 adet hiç kullanılmamış gider pusulası bloğu, 3 adet hiç kullanılmamış tahsilat makbuzu bloğu ve bir adet bazı sayfaları kullanılmış tahsilat makbuzu bloğunun bulunarak emare olarak alındığını söyledi.

Polis, faturalarda adı geçen ve Gündüz’ün ortak olduğu, şirketle ilgili yapılan soruşturmada faaliyette olmadığının tespit edildiğini söyledi. Polis, şirketin paravan olduğunu, Serdal Gündüz’ün okuldan çaldığı paraları aklamakta kullandığına inanıldığını söyledi.

YURT PARALARI DA CEBE…

Polis, ayrıca Serdal Gündüz’ün bir şahsa Türkiye’deki bankalara hesap açtırttığının tespit edildiğini, öğrenci yurdunda kalan kişilerin bir yıllık kira bedelinin de bu hesaplara aktarılmasının sağladığını belirtti.

Polis, yurt paralarının bir kısmını Gündüz’ün aldığının, bir kısmını ise arkadaşına havale ettirdiğinin belirlendiğini, Gündüz’ün 2023 yılında 48 bin sterlin karşılığında kız arkadaşına Range Rover marka lüks araç aldığını, karşılığında ise 12 bin sterlin değerinde bir araç verdiğini, ayrıca okul tarafından 16 bin sterlin çek ve konu galerinin hesabına 20 bin sterlin gönderildiğinin tespit edildiğini söyledi.

Polis, 20 bin sterlinin okul hesabından çıkıp çıkmadığının araştırıldığını belirtti.

SAHTE BELGELLERLE KOMİSYONLAR DA CEBE!

Polis ayrıca Shakerifard ve Gündüz’ün okula öğrenci getirmeyen Study İn Cyprus isimli işletme adına 7 adet sahte fatura düzenlediklerini, çalıştıkları üniversiteye öğrenci getirmiş gibi okulun muhasebesine verdiklerini, 48 bin 810 euroya ek olarak, 97 bin 286 euro aldıklarını ve böylelikle okulun muhasebesinden toplam 146 bin euroyu sahtekarlıkla temin ettiklerini açıkladı.

7 sahte faturadan 2 tanesinin karşılığı olan 84 bin TL’nin Türkiye’de kime ait olduğu belli olmayan bir hesaba aktarıldığını belirten polis, geriye kalan 5 faturanın hangi hesaplara aktarıldığını araştırdıklarını belirtti.

Polis, sahte faturada adı geçen öğrencilerin okula aracısız gelip, kayıt olduklarını tespit ettiklerini, 2 zanlının hiçbir acente ve komisyoncu aracılığı olmadan okula gelip kayıt olan öğrencileri tespit edip, sanki acente getirmiş gibi gösterdiklerini belirtti.

Polis, hem sahte fatura sayısının hem de sahtekarlıkla alınan para miktarının artacağını ifade ederek, ayrıca zanlıların dışarıdan tercümanlık hizmeti almadığı halde çalıştıkları üniversiteyi dışarıdan hizmet almış gibi gösterip, şirket adına 2 sahte fatura düzenleyip okul muhasebesine sunarak 15 bin 306 sterlin temin ettiklerini söyledi.

Polis, ayrıca Shakerifard’ın Gündüz’ün bilgisi dahilinde okulun kullandığı bilgisayar programından başka programa kayıt işlemleri yaptığını ancak bu programın polis soruşturması başlamadan önce kapatıldığının tespit edildiğini mahkemeye aktardı.

Polis, birçok şirket tarafından üniversiteye malzeme satılmış gibi sahte faturalar olduğunu, okulun satın alma bölümünün konu faturalardan haberlerinin olmadığının ancak muhasebenin zanlı Serdal Gündüz’ün talimatı ile ödemeleri yaptığını açıkladı.

Zanlılara 6’şar gün daha ek tutukluluk emri verildi.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu